Τι θέλετε να μάθετε για την υγεία σας;
Γράψτε εδώ...
κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Τι πρέπει να ξέρεις!

10:55 μ.μ.


Πολλές φορές παραπονιόμαστε ότι έχουμε κατάθλιψη αν και δεν το εννοούμε. Πως όμως καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έχει κατάθλιψη ή ότι εμείς οι ίδιοι πάσχουμε από αυτήν;

Αρχικά, εάν έχεις κατάθλιψη, αυτό δε σε κάνει άρρωστο ή ψυχασθενή. Και φυσικά δε χρειάζεται να ντρέπεσαι για αυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για μια ψυχική διαταραχή η οποία προκαλεί συχνές αλλαγές στη διάθεσή μας. Για κανένα λόγο δεν είναι μια "φάση" που θα περάσει με τον καιρό! Αν δεν την καταπολεμήσεις εγκαίρως μπορεί να χειροτερέψει.

Έχεις κατάθλιψη; Να πως θα το καταλάβεις!


1. "Δεν αξίζω τίποτα."
Αξίζεις πολλά, αλλά η κατάθλιψη τείνει να μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ένα μηδενικό.

2. "Δε θέλω να βγω με τους φίλους μου. Εξάλλου θα περάσουν καλύτερα χωρίς εμένα."Φυσικά και δε θα περάσουν καλά χωρίς εσένα. Βγες έξω μαζί τους και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα.

3. "Δε θέλω να κάνω δουλειές. Νυστάζω."
Δεν είσαι τεμπέλης/-α, όπως μπορεί να σου λένε οι γονείς σου. Όταν έχεις κατάθλιψη νιώθεις έντονη κόπωση και δεν έχεις διάθεση για τίποτα εκτός από τον ύπνο. 

4. "Δεν πεινάω."
Η κατάθλιψη προκαλεί, επίσης, τροφικές διαταραχές. Το άτομο μπορεί να τρώει υπερβολικά ή και καθόλου.

5. "Δεν μπορώ να διαβάσω."
Μια χαρά μπορείς να διαβάσεις, απλά δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι βασικό σημάδι.

6. "Είμαι κυκλοθυμικός/-ή."
Στις 10:00 είσαι όλο γλύκες και χαμόγελα, στις 11:00 μοιράζεις χαστούκια και στις 12:00 βάζεις τα κλάματα. Δε φταις εσύ (ίσως και να φταις λιγάκι). Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάθλιψη σε κάνει νευρικό και απότομο και προκαλεί γενικότερα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σου.

7. «Είμαι μόνος/-η.»
Όταν έχεις κατάθλιψη το αίσθημα της μοναξιάς γίνεται πολύ έντονο, όσους ανθρώπους κι αν έχεις δίπλα σου. Στην πραγματικότητα όλοι είναι εκεί για να σε βοηθήσουν.


Σε βαρύτερες καταστάσεις το άτομο μπορεί να νιώθει συνεχώς λυπημένο και να κλαίει σε καθημερινή βάση. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να έχει αυτοκτονικές ή αυτοκαταστροφικές τάσεις. Αναφέρει ότι θέλει να πεθάνει ή να τραυματίσει τον εαυτό του (ρίξε μια ματιά στους καρπούς για τυχόν τραυματισμούς). Η συγκεκριμένη φάση της κατάθλιψης θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από ψυχολόγο.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι, όταν έχεις κατάθλιψη, είναι σαν να δίνεις μια μάχη με τον εαυτό σου στην οποία σχεδόν ποτέ δε βγαίνεις νικητής. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσεις, αλλά ούτε και ότι πρέπει να συνεχίσεις να παλεύεις μόνος/-η σου. Ζήτα βοήθεια από συγγενείς και φίλους και συμβουλέψου έναν ειδικό.

Σε περίπτωση που δεν έχεις το θάρρος να μιλήσεις σε κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο κάλεσε τη Γραμμή Βοήθειας για την κατάθλιψη στο 1034 (Λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 9:00 - 21:00).

Προσοχή! Αν δεν θεραπευτεί, θα χειροτερέψει. Αν δεν θεραπευτεί σωστά, θα επιστρέψει!


You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE